ЕП отпуска 1,2 млрд. евро помощ на Украйна

Парите са под формата на заем от два транша

15.02.2022 | 12:55 Редактор: Елеонора Танева
ЕП отпуска 1,2 млрд. евро помощ на Украйна

Членовете на Европейския парламент одобриха решението на Съвета на ЕС да предостави на Украйна нов пакет за макрофинансова помощ в размер на 1,2 млрд. евро. Гласуването беше обявено на заседание на законодателния орган в Страсбург.

"Съюзът ще предостави макроикономическа помощ в размер до 1,2 млрд. евро, които ще бъдат на разположение за подпомагане на макроикономическата стабилизация и програмата за цялостни реформи в Украйна", се казва в документа, приет от депутатите.

Отбелязва се, че помощта ще бъде предоставена под формата на заеми. След като решението на ЕП бъде одобрено, парите ще бъдат преведени на Киев на два транша от по 600 млн. евро за 12 месеца, информира БГНЕС.

В документа се отбелязва още, че "предварително условие за макрофинансовата помощ на Съюза е ефективното прилагане от страна на Украйна на демократични механизми, включително многопартийна парламентарна система, както и гаранции за зачитане на правата на човека".

"Опасностите, породени от настоящото геополитическо напрежение, и опасенията за ситуацията по границата с Русия нарастват непрекъснато от средата на ноември. Те сериозно засегнаха доверието на инвеститорите, за което свидетелстват постоянното изтичане на капитали и намаляването на официалните валутни резерви", се казва в решението. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК